copy protect

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Theodor ADAM, George Popescu - Seară cu chitară la Palatul Cantacuzino



Recitalul special de chitară clasică, în decorul baroc al Muzeului National George Enescu, s-a intitulat “La Cathedral ...”. Cu un program extrem de ambiţios, pornind de la lucrări de J.S.Bach până la contemporanul Roland Dyens, tânărul şi talentatul interpret a încântat publicul care a umplut sala muzeului. Gazdă a fost Carmen Cârneci, prezentând într-un mod colocvial atât protagonistul recitalului cât şi fiecare piesă din program.
George Popescu are 36 de ani, este din anul 2004 profesor de chitară clasică la Colegiul ”George Enescu” din Bucureşti iar activitatea concertistică şi-a început-o în 2003, evoluând pe diverse scene  din ţară şi străinătate. Începe studiul instrumentului la vârsta de 8 ani sub îndrumarea profesorului Ion Ionescu-Galaţi. În 1989 îl întâlneşte pe profesorul Liviu Georgescu, cel care îi va influenţa formarea ca artist şi este absolvent al Liceului de Muzică “George Enescu” şi al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti până în anul 2002. În aceşti ani este nelipsit de la concursurile de chitară clasică fiind distins cu numeroase premii.
Programul serii a inclus partituri aparţinând unor  curente şi stiluri muzicale diverse: J.S. Bach- Sonata a II-a pentru vioară (transcripţie); Mauro  Giuliani- La Grande Ouverture; A.B. Mangore- La Cathedral: Andante religioso – Allegro; Federico  Moreno  Torroba- Suite castellana; Antonio Lauro- Adios a Ocumar - La Negra; Roland Dyens- Libra Sonatine.
Transpunându-se cu uşurinţă şi naturaleţe în spiritul compoziţiilor de la baroc la modern, de la german la latino-american, interpretarea chitaristului a fost nuanţată, energică, valorificându-şi tehnica excepţională, la care se adaugă sensibilitatea şi muzicalitatea remarcabile. Artistul stăpâneşte şi captivează audienţa prin dinamica şi coloritul sonor, multiple nuanţe între pianissimo şi forte, ilustrând perfect atât rigoarea armonioasă a lui Bach cât şi pasiunea arzătoare a lui Agustin Barrios Mangore.
Lucrări de mare dificultate precum Suita Castellana a lui Moreno Torroba ori Libra Sonatine a lui Dyens au fost interpretate convingator, cursiv, cu naturaleţe în frazare, cu impetuozitate si pasiune.
Solistul a reuşit să transmită audienţei o notabilă emoţie artistică astfel că interpretarea sa a fost răsplătită cu aplauze prelungite şi solicitarea unui bis. George Popescu a oferit lucrarea Cântec Evreiesc de Cătălin Ştefănescu Pătraşcu, interpretată pe un tempo diferit de cel original (cu acordul autorului). Serata a constituit un admirabil cadou muzical, dăruit cu generozitate de către artist şi primit cu gratitudine şi bucurie de către public. Specificul intim al sălii Palatul Cantacuzino a contribuit la sentimentul că am participat la un eventiment special şi totodată select.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu